Gastrobar Nam
Recent hebben we gastrobar Nam ontdekt, een onderdeel van 4 sterren hotel El Meridional.
Dit hotel is tevens gekend om zijn skybar en het El Jardin restaurant. Gastrobar Nam, profileert zich als “The Tapas Lab”. Een uniek concept waarin verschillende stijlen voedsel met elkaar gecombineerd worden tot tapas porties.
Klinkt ingewikkeld, maar eigenlijk komt het neer op “eten dat je in 1 à 2 sterren restaurant” voorgeschoteld krijgt, in kleinere porties.
We hadden eerlijk gezegd geen flauw idee wat we konden verwachten tijdens ons bezoek, en eigenlijk maakten we bij binnenkomst al een grote beginnersfout: wie reserveert in een Spaans restaurant kan ervan uitgaan dat het op dat uur nog leeg is.
Dus, tip 1: reserveer pas vanaf 20u.
De menukaart moesten we inlezen via een QR code (maar je vindt ze ook op de website) en tot onze schrik zagen we enkel 3 voorgerechtjes, 3 hoofdgerechten en 4 desserts staan. Geen enkel gerecht kwam ons bekend voor. Dan maar de stoute schoenen aangetrokken en als starter op safe gespeeld door kroketjes te nemen. 2 kroketjes later wisten we al, “amaai, dit zijn geen gewone kroketten, maar TOP kroketten”.

Als hoofdgerecht nam ik “Venison met krokantjes en garnituur” (na google geraadpleegd te hebben bleek venison, hert te zijn, terwijl Katty “Quisquilla curada guisantes y pil pil de vainilla” (soort van garnalen).
|
|
Moet het jullie nog verbazen dat het eten er niet enkel uitzag als kunstwerkjes maar evenzeer proefde als in een 2 sterren restaurant? Man, man, man, zie je die kleine kubusjes op de linkerfoto? Geen idee wat ik juist gegeten heb, maar het had de textuur van een tomaat, was licht smokerig/zout en toch zoet. Een echt smaakbommetje. Idem dito met het menu van Katty.
Zalig gemaakt door deze explosie van smaken, wisten we snel dat het nagerecht ook heerlijk zou zijn, en dat klopte perfect!
|
|
Samengevat kunnen we zeggen, dat de keuken ontzettend lekker, fijn en verrassend is.
Het enige minpuntje is de koele inkleding van de zaal. Je merkt dat Nam in feite in een aangebouwde veranda huist, die heel koel aanvoelt. De tafeltjes zijn strak, de waterglazen bevatten bvb kringen van de vaatwasser. Het sterren-niveau van het voedsel staat dus haaks op het interieur. Het personeel daarentegen is heel vriendelijk en behulpzaam.
In totaal betaalden we voor 2 gin tonics, (heel lekker) brood, kroketjes, 2 hoofdgerechten, 2 nagerechten en 2 glazen wijn, 76 euro.
Restaurant Nam, ligt recht tegenover het strand van Guardamar. Er is voldoende plaats om in de buurt te parkeren, en ligt op nog geen 10 minuten van Casa Arosa!
Update Zomer 2025
Na vorig jaar veel te vroeg gearriveerd te zijn in het restaurant, hadden we dit keer onze komst gepland rond 20:30. Helaas (of net gelukkig?) waren we opnieuw de eerste gasten. Geen probleem, want we werden ontvangen en gesoigneerd alsof we koninklijk bezoek waren.
Deze warme ontvangst zette meteen de toon voor een avond vol gastvrijheid en uitmuntende service. De dame die ons verwelkomde – en later ook de rest van het team – was bijzonder vriendelijk. Bij elk gerecht kregen we een deskundige toelichting, zoals je dat zou verwachten in een sterrenzaak.
Omdat het onze laatste avond was, kozen we voor het ‘5 Senses’ menu (€60 p.p.). Niet goedkoop, maar vergeleken met België – waar je minstens het dubbele betaalt – een absolute topdeal. Het eten was dan ook van sterrenniveau: verfijnd, uitgebalanceerd en prachtig gepresenteerd.
De foto’s hieronder geven je alvast een visuele teaser, maar van de smaken kan je enkel maar dromen.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zelf heb ik moeite met het eten van schaal- en schelpdieren. Geen enkel probleem: op het laatste moment werd alles moeiteloos vervangen door alternatieve meesterwerkjes, zonder afbreuk te doen aan het concept.
Hoewel we normaal bij fine dining voor een wijnpairing kiezen, hielden we het dit keer bij een fles witte wijn. We informeerden naar een fles uit Guardamar, en mochten die eerst proeven – klasse! Ze bleek iets té uitgesproken voor onze smaak, dus kozen we uiteindelijk voor een Sauvignon-stijl uit Navarra. Een perfecte match.
De gerechten volgden elkaar in een vlot tempo op, en het niveau werd alleen maar hoger. Voor mij was het hoofdgerecht echt het summum – en toen moest het dessert nog komen…
Na het afrekenen kwam een van de obers ons discreet melden dat de Skybar geopend was tot 2u ’s nachts – een uitnodiging die we uiteraard niet konden weigeren. Onze ervaring daar lees je in de aparte post “Skybar Meridional”.
PS: een beetje jammer, maar het menu blijft het ganse seizoen hetzelfde.
Desalniettemin komen we zeker dit jaar opnieuw met gasten terug.













