Restaurant Totem
Exact op 10 minuten met de wagen vanaf Casa Arosa ligt restaurant Totem. Het restaurant ligt bijna aan het begin van Guardamar, net naast een prachtig pleintje met knappe zitbanken en kunstwerken in Spaanse mozaiek (stijl Gaudi).
Wie graag lekker wil gaan eten in een hip, trendy restaurant vindt in Totem ongetwijfeld zijn meug. Het eten wordt omschreven als mediteraanse fusion met de nadruk op heerlijke smaken. Het eclectische interieur is samengesteld door een top interieur architect want je komt ogen tekort om alle details in je op te nemen. Op de achtergrond speelt er steeds heerlijk loungemuziek die nooit storend overkomt.

De menukaart moet je zelf via een QR code downloaden op je smartphone. Tja, wie zich hip wil noemen moet meegaan met de moderne tijd hé
Ze is onderverdeeld in een aantal categorieën zoals “in the centre” wat staat voor ‘para picar’ dus eten om te delen. Probeer zeker de foto’s op het internet eens te checken (oa. Tripadvisor) van de fantastisch ogende scampi’s op satéstokken in tempura, of de tataki tonijn met ham.
|
|
Soit, je kan al deze dingen ook gewoon zelf als starter nemen in plaats van ze te delen met het tafelgezelschap. De andere categorieën zijn de tradionele onderverdelingen in vlees, vis, rijst en desserts. Hun wijnkaart is zeer uitgebreid, maar helaas ook stevig geprijsd. We namen één van de goedkoopste flessen rosé van 28 euro, maar we moeten wel zeggen dat ze buitengewoon lekker smaakte!
We waren met drie en ons tafelgezelschap, skipte het voorgerecht/in the centre en koos voor: een salade met burrata en een vleestomaat van ½ kilo, een Angus steak en een tataki van beef. Klinkt allemaal heel eenvoudig en saai, maar Totem zou onze favoriet niet zijn als er aan elk gerecht geen twist aan vast zat: de smaken waren fantastisch, de bordschikking ontzettend origineel. Mijn tataki (is vlees gesneden in schijfjes) werd opgediend onder een stolp waaruit een ganse wolk rook kwam. Het vlees was zo sappig als boter en doortrokken van een rook smaak. Dit was geserveerd op een mooi bord waar op de bodem een langwerpig decoratief blad lag. In een (echt) klein potje kwamen piepfijn gesneden groentenblokjes gedrenkt in een fantastisch smakend sausje. Yammie!
|
|

De kers op de taart moest nog komen tijdens het dessert want dit was voor onze, zijnde fervente zoetekauwen, het orgelpunt van deze avond. We kozen 3 nagerechten: ik nam de bubbelwafel met chocolade (gofre de burbujas con chocolate), Katty een millefeuille met Totem ijs (milhoja manzana caramelizado) en Arthur, een torrija Baileys con totem helado.
|
|
|
Jawadde, Arthur had de beste keuze gemaakt, een torrija is nl. een soort van heel dik wentelteefje in Baileys gebakken en geserveerd met een bol superlekker Totem ijs.
De textuur van het ijs was ongezien zacht en lekker. Katty’s nagerecht kwam op nummer twee: de millefeuille was luchtig en had effectief een lekker caramel krokantje. Mijn wafel kwam op nummer drie want ik vond ze nogal droog. Tenzij je er een koffie of theem bij drinkt, maar dat was niet het geval.
Samengevat: Totem is een restaurant met een fijne fusion keuken, in een hip en trendy decor. Professionele bediening en producten van topkwaliteit.
Wel duurder van prijs dan normale Spaanse restaurants. Omdat het een chiquer restaurant is, zou ik aanraden om niet in je strandplunje te komen dineren maar toch iets opgekleder.
Wij waren uitzonderlijk vroeg in het restaurant om 19u30 en waren zoals verwacht de eersten. Het volk komt pas tussen 20u en 20u30.






